Ben je al heel lang op zoek naar een routine die past bij jouw wensen en doelen? Niets om bezorgd over te zijn — het kweken van een dagelijkse routine is geen eenvoudige taak. Maar er is goed nieuws: het opbouwen van een routine gaat makkelijk als je de juiste werkwijze hanteert. In dit artikel geven we je drie tips om de perfecte routine in elkaar te zetten.
De voordelen van een dagelijkse routine
Een dagelijkse routine is geen must, maar zorgt wel voor meer structuur in je leven. Zo’n routine verbetert de mentale gezondheid, vooral als die is afgestemd op de specifieke doelen. Daarnaast krijg je met minder stressvolle situaties te maken, omdat je dan voorbereid bent op kleine variaties en die gemakkelijk kunt opvangen. Ook de verhoogde productiviteit is een groot voordeel. Kortom, geweldig om je doelen te behalen, terwijl je altijd nog geniet van een gezonde balans.
Tip 1: Begin met kleine veranderingen
Bij een nieuwe start is vrijwel iedereen opgewonden. Maar het is dan wel belangrijk dat we realistische doelen voor ogen hebben. Iemand die al maandenlang om tien uur uit bed gaat, zal het moeilijk hebben als die ineens besluit om de volgende dag om zes uur op te staan. Het gevolg: een gefaalde routine of constante verschuiving van een nieuwe start.
Een betere manier om dit aan te pakken, is door langzamerhand naar de doelen toe te werken. Dus de eerste dag een uur of zelfs 30 minuten eerder uit bed en dan geleidelijk aan opbouwen. Wil je meer boeken lezen tijdens je routine? Maak het dan een doel om per dag enkele bladzijden te lezen in plaats van een heel hoofdstuk. Op deze manier zorg je ervoor dat je langzaam maar zeker je doelen bereikt.
Tip 2: Deel het op
Bij een dagelijkse routine denken de meeste mensen aan een lijst met activiteiten die je moet volgen. Dit kan best overweldigend overkomen en daarom juist nadelig werken. De beste manier om dit te voorkomen, is door de routine in stukken te verdelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een evening routine naast een ochtendroutine. Of misschien zelfs een derde blok als dat nodig is.
Tip 3: Vaste tijden? Niets daarvan
Tijdens het plannen van een routine is men geneigd om een tijdstip te koppelen aan elke activiteit. Dit werkt niet al te goed voor de meeste mensen. Werk liever met tijdsintervallen in plaats van vaste tijdstippen. Het is dan niet erg als het je bijvoorbeeld niet lukt om zes uur op te staan. Je werkt gewoon door met de aangegeven intervallen. Dan krijg je ook niet te maken met de neiging om opnieuw te starten.
Het kweken van een dagelijkse routine hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste werkwijze heb je binnen de kortste keren een routine die jou op weg helpt naar een prettige en gezonde levensstijl. Dat doe je het best door voldoende “vrijheid” in te lassen in je routine, waardoor je niet te maken krijgt met de neiging om opnieuw te starten.