Een groentetuin aanleggen, hoe doe je dat?
Lifestyle & Interieur

Een groentetuin aanleggen, hoe doe je dat?

Elke dag verse groente uit eigen tuin, wil jij dat ook graag? Dat kan! Maak je tuin klaar voor gebruik en kweek de lekkerste groenten. Een tuin aanleggen is niet moeilijk en je hebt er niet veel ruimte voor nodig. Zelfs op een balkon is het mogelijk om een tuintje aan te leggen. Je moet wel rekening houden met de ligging van de tuin en de vruchtbaarheid van de grond.

Houd rekening met de ligging van de tuin

De ligging van de tuin heeft invloed op de groei van groenten. Zo zal een groentetuin, aangelegd onder grote bomen geen goede oogst geven. En een tuin waar bijna geen zonlicht komt wordt ook geen succes. De meeste groenten houden namelijk van een plekje in de zon. Het meest ideaal is een plek uit de wind waar de zon minimaal zes uur per dag schijnt.

Bereid de grond voor

Groenten groeien het beste in luchtige, goed doorlatende grond. Kleigrond is vaak te zwaar en slaat dicht, waardoor de groenten worden beperkt in de groei. Het is wel hele vruchtbare grond. Kleigrond verbeter je door het te vermengen met zand. Zandgrond warmt snel op, maar droogt ook snel uit omdat het geen vocht vasthoudt. De grond bevat weinig voedingsstoffen. Zandgrond verbeter je door het te vermengen met compost. Het zaad kiemt goed in zandgrond, maar je moet regelmatig sproeien om te voorkomen dat de jonge plantjes uitdrogen.

Kies voor makkelijke groenten

Er zijn verschillende soorten groenten die weinig aandacht vragen. Als je begint met een groentetuin, dan kun je beter eerst kiezen voor makkelijke groenten. Denk dan aan: tomaten, radijsjes, courgette, sla, bietjes, wortels en boontjes.

Kies voor groenten met een korte teeltijd

Heb je niet zoveel geduld? Zaai dan groenten met een korte teeltijd. Een hele snelle groeier is tuinkers. Het is een kiemgroente die je na 10 tot 15 dagen oogst. Tuinkers eet je rauw als salade. Andijvie, sla en raapstelen hebben een groeitijd van vier tot zes weken. Zaai hier niet teveel van want dan moet je alles tegelijk oogsten. Het beste is om van elke groente een paar zaadjes te zaaien. Dat herhaal je eventueel om de drie weken. Zo oogst je de hele zomer verse groente.

Groenten die je in het najaar en de winter oogst

Een groentetuin is niet alleen leuk in het voorjaar en de zomer. In het najaar en de winter valt er ook nog genoeg te oogsten. In het najaar oogst je: winterwortels, bietjes, knolselderij en koolraap. Deze groenten moeten voor de eerste vorst de grond uit. In de winter oogst je: boerenkool, prei, uien en spruiten. De meeste wintergroenten zijn wel bestand tegen een beetje vorst. Soms smaken ze er zelfs lekkerder door.

Het hele jaar genieten

© Pexels.com

Als je een groentetuin aanlegt en een zaaiplan maakt, dan is het mogelijk om het hele jaar groenten te oogsten uit eigen tuin. Zo eet je met de seizoenen mee en gevarieerd. Een groente tuin vraagt ook niet veel ervaring, iedereen kan het.

Dit vind je misschien ook leuk...