Lifestyle & Interieur

Je raakt niet uitgekeken in Rome

Rome is de hoofdstad van Italië met een zeer rijke historie. Het oude Romeinse Rijk omvatte een groot deel van West-Europa en het Middellandse Zeegebied. De stad is onder meer bekend van het Colosseum. Een arena die onder andere werd gebruikt voor gevechten tussen gladiatoren en de ongelijke strijd tussen mensen en wilde dieren, zoals leeuwen. Het oude Rome had al een senaat. De senatoren kwamen bijeen in de Curia Julia. Behalve het bewonderen van de architectuur, kan je prima uitgaan in Rome.

De Romeinse architectuur

Hoewel een bezoek aan Rome om meerdere redenen de moeite waard is, zullen we ons hier concentreren op de architectuur die in de Italiaanse hoofdstad is te zien. We bespreken hier het al genoemde Colosseum en het Forum Romanum met de Curia Julia, en verder de Sint-Pietersbasiliek, het Pantheon en het Monument van Victor Emanuel II. We zullen nu in het kort op die bezienswaardigheden ingaan.</p>

Het Colosseum

Het Colosseum is een amfitheater. Het is een ovaalvormig gebouw zonder dak. Het werd voltooid in het jaar 80 na Christus. Op de grond gemeten, heeft het Colosseum een lengte van 188 meter en een breedte van 156 meter. De omtrek is 527 meter. De gevel meet 48,5 meter hoog. Er konden meer dan 50.000 toeschouwers in.

Het Forum Romanum

De woorden Forum Romanum zijn Latijns voor Romeins Marktplein. Op het hoogtepunt van het oude Romeinse Rijk was het Forum Romanum het stadscentrum voor religieuze, juridische, politieke en commerciële activiteiten. Tegenwoordig is het Forum Romanum vooral een collectie van ruïnes. Zoals eerder is genoemd bevindt er zich de Curia Julia.


De Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek bevindt zich aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De bouw van de huidige kerk vond plaats tussen 1506 en 1626. Tot 1989 was het de grootste kerk ter wereld. Naast de Sint-Pietersbasiliek bevindt zich het Apostolisch Paleis. Uit een raam daarvan geeft de paus op zondagen om 12 uur de zegen aan de aanwezigen op het plein, als hij zich in Rome bevindt.

Het Pantheon

Het Pantheon is een tempel. De huidige is het resultaat van herbouw. De vorige werd door een brand vernield. Van alle Romeinse gebouwen ter wereld bevindt zich het Pantheon in de beste staat. Het werd namelijk in de zevende eeuw omgevormd tot een kerk die in gebruik bleef en daarom werd onderhouden. Pantheon is een Grieks woord en betekent ‘elke god’.

© Pexels.com

Het Monument van Victor Emanuel II

Door de Italianen wordt het Monument van Victor Emanuel II aangeduid met Il Vittoriano. Het is een monument dat voor de nagedachtenis van Victor Emanuel II werd opgericht. Die was van het herenigde Italië de eerste koning. Het monument is dus een herinnering aan die hereniging en die idealen die werden nagestreefd. De constructie werd begonnen in 1885 en nam 40 jaren in beslag, maar het monument werd al formeel ingehuldigd in 1911.

Dit vind je misschien ook leuk...