Ontsnap aan de drukte: Vier manieren om snel te ontspannen
Lifestyle & Interieur

Let op het volgende bij veel zittend werk


Als je veel zittend werk hebt, dan kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om op een aantal zaken te letten. We komen hier met een aantal tips voor je. Maar we kijken eerst naar de gezondheidsrisico’s van veel zitten.

De gezondheidsrisico’s van veel zitten

We praten hier met name over kantoorbanen. Je doet je werk voor een groot deel van de tijd zittend achter een bureau. Je gaat naar je werk en weer terug naar huis zittend in je auto, en ook thuisgekomen zit je vaak op een stoel of sofa. Dit is geen denkbeeldig voorbeeld. Als je veel zit, word je stofwisseling minder actief. Je gebruikt je spieren weinig en verbrand daardoor een geringe hoeveelheid energie. Bovendien gaat je bloed langzamer stromen. Daarom neemt de kans op diverse gezondheidsproblemen toe. Het risico van hartkwalen en diabetes zou 6-7% toenemen bij personen met een zittend beroep. Andere mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan, zijn van depressieve aard. Ook enige vormen van kanker zouden een grotere kans hebben. Hoe de genoemde klachten precies ontstaan is echter niet volledig duidelijk.

Rol van de werkgever

Voordat we ingaan op wat je persoonlijk kan doen om de genoemde risico’s te verkleinen, kan de werkgever maatregelen treffen om te voorkomen dat werknemers teveel zitten of wat je zelf kunt doen als je thuis veel zittend werk doet. Er bestaan bureaus waarvan de hoogte instelbaar is. Dan kan je het zitten afwisselen met achter je bureau te staan. Hoge tafels en geen stoelen gebruiken op plekken waar werknemers bijvoorbeeld koffie drinken. Het stimuleren van staand vergaderen. Proberen een cultuurverandering door te voeren, waarbij veel zitten als negatief wordt gezien. Aanmoedigen dat werknemers meer onderling contact hebben, in de zin dat ze elkaar opzoeken in plaats van een bericht sturen of bellen. Als je vindt dat de werkgever meer kan doen, kaart dat dan aan.

Wat kan je zelf doen

© Pexels.com

Aansluitend bij het voorgaande dien je gebruik te maken van de voorzieningen die de werkgever biedt om te staan of nog beter, te bewegen. Zoek daarvoor de momenten. Als het gebouw waarin je werkt meerdere verdiepingen heeft en er is een lift, gebruik die dan niet of in ieder geval minder vaak. Je kunt het toilet op een andere verdieping gebruiken of daar koffie halen. Zorg ervoor dat je enige tijd beschikbaar hebt na een autorit, opdat je even je benen kunt strekken. Als er de mogelijkheid voor bestaat, maak dan een wandeling in de buitenlucht tijdens de lunchpauze. Dat vermindert de stress en bevordert tevens een betere nachtrust. Ook in je vrije tijd dien je tijd te maken voor wat staan/bewegen. Blijf niet de hele avond op de sofa zitten. Ga bijvoorbeeld naar buiten en maak een praatje met een buur. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat het beoefenen van een bewegingssport om meer dan een reden goed voor je is.

Dit vind je misschien ook leuk...