Gezond & Wel

Hoe werkt een powernap ook voor jou fantastisch?

Al die mensen die elke nacht heel goed slapen en overdag nooit moe zijn, hoeven niet verder te lezen. Maar behoor jij tot die grote groep mensen die af en toe (of zelfs regelmatig) tekort slaapt en overdag niet altijd even fit is? Een powernap kan ook jou heel goed helpen, als je er op de juiste manier mee omgaat tenminste.

Waarom slaap je niet goed?

Als eerste is het wel belangrijk om te onderzoeken waarom je niet goed slaapt. Is het slechts incidenteel of komt het vaker voor? Is er iets wat je erg bezighoudt? Tijdelijk wat minder goed slapen kan geen kwaad, maar als het vaker voorkomt gaat dat zeker ook ten koste van je energiepeil en concentratie. Maar laten we ons nu concentreren op een oplossing die dagelijks goed kan werken: de powernap. Ondertussen kan je ook werken aan een nachtelijk slaapritme (en voldoende slaapuren) dat voor jou goed werkt.

Stel je voor dat je in Spanje woont

Het is bijzonder dat het in bijvoorbeeld landen in Zuid-Europa wél heel normaal is om ’s middags even te slapen. De siësta of siëste is helemaal ingeburgerd en geaccepteerd. Hier kijken mensen je soms vreemd aan als je zegt dat je ’s middags even op de bank ligt. Maar hoe verstandig is het om er gewoon even aan toe te geven dat je niet genoeg energie en concentratie voor een hele dag hebt? De gemiddelde Spanjaard en Italiaan is na een middagdutje productiever dan zonder.

Zoek een goed moment

Een powernap kan op elk moment van de dag. Als jouw dag vroeg is begonnen, kan het goed helpen om eind van de ochtend even gestrekt te gaan. Voor veel mensen werkt een powernap juist goed net na de middag. Want we weten allemaal dat we, zeker na een goede lunch, ergens in de middag beginnen met gapen en we ons minder goed kunnen concentreren op ons werk of andere belangrijke zaken. Geldt dat ook voor jou? Dan is dat het ideale moment voor een powernap.

Slaap lang genoeg (maar niet te lang)

Onderzoek voor jezelf hoelang jouw powernap mag duren. Het is heerlijk om ’s middags drie kwartier te slapen, maar doe het niet als je weet dat je dan ’s avonds moeite hebt met inslapen. Zet dan liever de wekker, zodat je na een goede middagdut van 20 of 25 minuten weer wakker wordt. Heb je het idee dat jouw middagslaapje geen invloed heeft op je nachtrust: vertrouw dan op je lichaam en slaap ’s middags zolang je kunt. Uiteraard is dat wel afhankelijk van jouw werk en middagprogramma.

© Pexels.com

Wel of geen routine

Voor veel mensen werkt het goed om dagelijks in de middag even bij te slapen, voor anderen is het beter om dat alleen te doen als je echt moe bent. Zoek voor jezelf uit tot welke groep jij behoort en ontdek welke positieve invloed de powernap ook op jouw leven kan hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...