Hoe zorg je ervoor dat je baard mooi blijft?
Gezond & Wel

Hoe zorg je ervoor dat je baard mooi blijft?

Een goed verzorgde baard ziet er mooi uit. Maar vergis je niet! Het kost behoorlijk wat tijd en aandacht om je baard mooi te houden. Kammen, wassen en het invetten van de huid en baardharen zijn handelingen die dagelijks terug komen. Ook moet je de baard regelmatig bijknippen.

Kies voor een gezonde leefstijl

Wil je graag een mooie, volle baard? Pas dan je eetpatroon aan! Gezonde voeding bevat namelijk essentiële vitaminen en mineralen, die de baardgroei stimuleren. Dit zijn bijvoorbeeld de vitaminen B en D, calcium, magnesium, zink en proteïnen. Het zorgt ook voor sterkere en gezonde haren. Een gezonde leefstijl bestaat niet alleen uit gezonde voeding. Zorgen voor voldoende nachtrust en het voorkomen van stress is net zo belangrijk.

Waarom moet je een baard goed verzorgen?

Een baard vervuild door regen, uitlaatgassen, zweet en talg. Daardoor gaat de baard stinken en worden de haartjes stug. Een baard is ook een verzamelplek van bacteriën. Het is dus noodzakelijk om tijd te besteden aan de dagelijkse verzorging.

<strong>Hoe verzorg je een korte baard?</strong>
Bij een korte baard zijn de haartjes tussen de één en twee centimeter lang. Deze korte haartjes voelen vaak stug aan en zorgen voor irritaties aan de huid. Dit voorkom je door elke dag baardolie te gebruiken. Het maakt de haartjes soepel en voorkomt irritatie aan de huid. Omdat een baard niet overal gelijkmatig groeit zul je deze regelmatig moeten trimmen of knippen.

Hoe verzorg je een lange baard?

Een lange baard heeft meer verzorging nodig dan een korte baard. Vanaf ongeveer vijf centimeter zul je de baard moeten kammen. Kam of borstel de baard altijd met de groeirichting mee. Daarnaast is een dagelijkse wasbeurt nodig om de baard schoon te houden. Hier gebruik je shampoo en eventueel een conditioner voor. Om de baardharen zacht te houden gebruik je baardolie of een balsem. Het voordeel van een balsem is dat het de baard weer in model brengt. Een lange baard knip je om de twee tot vier weken.

Welke verzorgende producten zijn er voor baarden?

Voor de verzorging van een baard zijn speciale producten verkrijgbaar. Zo is er baardshampoo die vuil en vet uit de baard spoelt. Na het wassen gebruik je baardolie. Dit verzorgt het haar en laat een mooie glans achter. Ook is het makkelijker om je baard in model te brengen. Daarnaast hydrateert baardolie de huid. Iedereen kan baardolie gebruiken omdat het geschikt is voor elk type baard.

© Pexels.com

Welke producten gebruik je voor het stylen van je baard?

Om je baard in model te brengen en te houden gebruik je een balsem of wax. Een balsem verzorgt en verzacht de baardharen, hydrateert de huid en helpt de baard in model te brengen. Het heeft een lichte tot stevige sterkte. Met een wax blijven de haren beter in model. Het is daarom meer geschikt voor de langere baard. Wax bevat ook verzorgende ingrediënten.

Dit vind je misschien ook leuk...