Kom in beweging.. zonder vermoeidheid
Gezond & Wel

Kom in beweging.. zonder vermoeidheid

Dat bewegen gezond is, weten we allemaal. Het is goed voor je mentale gezondheid, maar ook je lichaam heeft er baat bij. Genoeg redenen om in actie te komen en toch lukt dit een groot deel van de mensen niet. Bewegen is een investering in jezelf, maar het kost ook energie. In het begin zelfs meer dan het oplevert. Kan dat ook anders? We zochten voor je uit of er een manier is om in beweging te komen zonder erg moe te worden.

Wandelen

Wandelen is een makkelijke manier van bewegen. Er is weinig voor nodig en je kunt het makkelijk in je dagelijks leven inplannen. Een ommetje tijdens de lunch of juist na het avondeten. Dit laatste heeft als voordeel dat je niet direct op de bank gaat zitten en de stress van de dag van je af kunt lopen. Je avond voelt daarna energieker aan. Je tempo kun je aanpassen aan wat voor jou prettig is en je hoeft niet lang op pad te zijn. Volgens Erik Scherder (Hoogleraar neuropsychologie, Nederland) is 20 minuten per dag al voldoende om de voordelen te ervaren. Ben je eenmaal begonnen, dan merk je al snel dat het steeds makkelijker gaat en je langere wandelingen maakt.

Zwemmen

Als je wilt bewegen door te gaan zwemmen, moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad, op ieder moment de deur uitstappen om een paar baantjes te gaan trekken is in de meeste gevallen niet mogelijk. Toch is het een goed idee om te gaan zwemmen. Er is geen schokbelasting op je spieren en gewrichten en daardoor ook geschikt als je hier snel last van hebt. Je tempo kun je zelf bepalen en je hele lichaam doet mee. Als je klaar bent met zwemmen voel je energiek en voldaan.

Fietsen

Genieten van de natuur of op weg naar de winkel en tegelijk in beweging zijn? Dat kan heel goed op de fiets. Fietsen is een manier van bewegen die voor veel mensen geschikt is en met de juiste fiets vermoeid het je niet, maar levert het energie op. Een fiets met versnellingen is een goed keuze, hierdoor kun je bij wind mee of tegen de weerstand van de trappers aanpassen. Natuurlijk is er ook een grote keuze in e-bikes. Ook hiermee kom je in beweging. Wil je ook werken aan spieropbouw en vetverbranding dan is het wel zaak om je eigen lichaam zoveel mogelijk te laten doen en de motor alleen te gebruiken als het echt nodig is. Denk bewust na over het gebruik van je fiets. Iedere keer dat je de fiets pakt in plaats van de auto heb je een extra moment van beweging gekozen.

© Pexels.com

Beweeg

Bovenstaande mogelijkheden kun je alleen doen, maar je kunt ook met iemand afspreken om te gaan. Het belangrijkste is dat je in beweging kom en als je daarna niet uitgeput op de bank neerploft is natuurlijk erg aantrekkelijk, dus maak die keuze en kom in beweging!

Dit vind je misschien ook leuk...