Lifestyle & Interieur

3 knutseltips die weinig vuil maken

Knutselen is een bezigheid die de meeste kinderen erg leuk vinden. Voor ouders kan het soms wat minder leuk zijn, omdat de meeste knutsel activiteiten toch wel de nodige rommel met zich brengen. Vooral glitter kan erg lastig zijn om op te ruimen. Verf op de muren is ook niet ideaal. Toch zijn er gelukkig een aantal knutsel opties waarbij die rommel wel mee valt!

Een leuk knutsel idee waar kinderen lekker lang zoet mee kunnen zijn, is het maken van een collage. Niet alleen is het over het algemeen een rommel vrije activiteit, het is ook een goedkope activiteit. Het enige wat je immers nodig hebt is een lijmstift, een groot vel en wat oude tijdschriften, kranten of reclameblaadjes. Je kan ook iets verder gaan en bijvoorbeeld kurk gebruiken, of veren, lucifers, tandenstokers, knopen en andere kleine objecten die je in huis hebt. Je kan samen met de kinderen een leuk thema bedenken waar de collage over zal gaan, zoals wat ze in de zomervakantie allemaal willen doen, of welk beroep ze later willen uitoefenen. Genoeg onderwerpen te bedenken! Het is daarbij ook leuk om de collages achteraf aan elkaar te presenteren en uit te leggen waarom die specifieke plaatjes en voorwerpen zijn uitgekozen. Dat kan ontzettend grappig zijn, maar ook een laagdrempelige manier om weer wat nieuws over elkaar te leren.

Je kan speciale verf en stiften kopen voor onder de douche of voor in bad. Het voordeel hiervan is dat de kinderen helemaal los kunnen gaan met alle kleuren en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten, terwijl je de creaties er daarna simpelweg afwast met de douchekop. Perfect dus. Je kan ervoor kiezen om met z’n allen één grote tekening te maken, zoals bijvoorbeeld een boerderij met alle dieren die je daar vindt en alles wat je verder om een boerderij heen aantreft. Deze optie van verven en kleuren zorgt ervoor dat de kinderen zich helemaal vrij kunnen voelen, zonder dat ze bang hoeven te zijn vlekken te maken.

© Pexels.com

Een ander leuk knutsel idee met relatief weinig rommel is het maken van plakband kunst. Je kan in de winkel allerlei gekleurde soorten planband kopen, sommigen met leuke motiefjes ook. Als je een groot vel hebt, dan kunnen de kinderen met alle kleuren plakband als het ware “tekenen” op het vel. Het heeft de voordelen van verf en stiften, maar niet de nadelen van de rommel die dicht met zich kan brengen. Kinderen kunnen dit alleen doen, maar kunnen bijvoorbeeld ook samen met elkaar één groot vel volplakken. Ook hier is het een leuk idee om een thema te volgen, zodat de kinderen er lekker lang zoet mee zijn.

Al met al zijn er genoeg knutsel opties voor kinderen die zowel erg leuk zijn, als zo goed als rommel vrij zijn. Veel plezier gewenst!

Dit vind je misschien ook leuk...