Werkt afslankmiddel Ozempic echt?
Gezond & Wel

Werkt afslankmiddel Ozempic echt?

Hou jij van feesten, lekker eten of lekker drinken? Dan is de kans groot dat je hier weleens tegenaan gelopen bent. Je stapt op de weegschaal en deze liegt nooit. Je bent weer een aantal kilogram aangekomen… Vervelend natuurlijk. Je zit minder lekker in je vel. Je kleding past niet meer zo goed als het hoorde. En je merkt dat je conditie ook nog eens achteruit gaat. Wat nu? Veel sporten zal waarschijnlijk het antwoord zijn wat je vaak gehoord hebt. Maar tegenwoordig poppen er steeds nieuwe methodes op die beloven dat je binnen een mum van tijd terug kan komen op je streefgewicht.

De nieuwste trend in het afvallandschap is Ozempic. Simpel gezegd zijn dit injecties die je dagelijks inspuit. De fabrikant belooft dat je na iets meer dan een jaar tot wel 15% af kunt vallen. Klinkt ideaal. Zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen kan je snel afvallen. Maar werkt het echt of zit er toch een addertje onder het gras…?

Hoe werkt het?

Ozempic is een farmaceutisch middel dat voornamelijk gebruikt wordt bij diabetespatienten. Maar…, tegenwoordig wordt het ook steeds vaker gebruikt voor mensen die gewicht willen verliezen. Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, die ervoor zorgt dat je uiteindelijk gewicht verliest.

Werkt het echt?

Het middel is in verschillende studies getest op het resultaat. In de meeste gevallen wordt het gebruik van de injectie gecombineerd met dieetvoeding en een zekere mate van lichaamsbeweging. Meestal vielen de deelnemers van de programma’s geleidelijk af en uiteindelijk verloren de meesten van hen zo’n 10 tot 15% van hun lichaamsgewicht. Klinkt opzich positief. Maar…, in deze studies moesten de kandidaten hun levensstijl ook drastisch aanpassen. Dit kan je misschien voor een bepaalde periode volhouden, maar ik vraag me af of dit op de lange termijn haalbaar is voor de meeste mensen.

En de nadelen?

Het middel schijnt ook verschillende bijwerkingen te hebben. Zo’n 12% van de deelnemers aan de onderzoeken kreeg last van diarree en nog eens 17-20% van de deelnemers kreeg last van misselijkheid, buikpijn en of duizeligheid. Lang niet alle gebruikers ervaren deze nadelen, maar het is wel iets om serieus af te wegen.

En dan de prijs. Als je het aantal spuitjes gebruikt wat de fabrikant voorschrijft dan ben je na 68 weken zo’n 1600 euro kwijt. Toch een serieus bedrag als je alle bestellingen bij elkaar optelt. De kans dat je werkelijk af zult vallen van het middel lijkt vrij groot. Maar hier staat wel een serieus prijskaartje tegenover dus…

© Pexels.com

Top of flop?

Ik zou het middel Ozempic niet direct af willen schrijven. Als je de stappen volgt die de fabrikant aangeeft dan ga je zeer waarschijnlijk afvallen. Echter, het feit dat de kans op bijwerkingen relatief groot is doet me toch twijfelen. Bovendien weten we nog niet wat dit middel op de lange termijn doet met je lichaam. Toch ouderwets naar de diëtist en de sportschool dan maar…?

Dit vind je misschien ook leuk...